Obljubljeni in napovedani cvetlični lončki

Običajne, navadne, ne-posebne cvetlične lončke je bilo nekoč moč kupiti v Lončarskem podjetju Komenda. Sedaj jih lahko kupite v velikih vrtnarskih centrih tipa Bauhaus, Baumax. Po imenih jih ne ločim – pomembno je, da prodajajo povsem navadne terakota lončke. Ki ne stanejo veliko. Takšni lončki se dobro razumejo z akrilnimi barvami. V različnih hobi trgovinah so na voljo v različnih izvedbah (mat, sijajne, s svetlikajoči delci) in odtenkih… pri čemer je dobro vedeti tudi, da se dobro mešajo med seboj. Kar pomeni da ni potrebno kupiti vseh odtenkov – nekaj osnovnih povsem zadostuje. Z osnovnimi barvami sama zmešam »odtenke presenečenja«… hmm.. zato, ker nikoli nisem prepričana, kaj natančno želim – včasih pa se mi posreči da dobim natančno tisto, kar potrebujem. Skratka lončki, akrilna barva in čopiči (lahko izposojeni tudi od sosedskih šoloobveznih otrok) so prva faza nastajanja cvetličnega okrasja. V različnih odtenkih in vzorcih. 

flower_pot_detail4.jpg                                                                            

Sama nisem našla vzorca, ki bi mi bil zares všeč… zato ostajam pri enobarvni osnovi. Za lažje barvanje lahko površino lončkov v poljubih smereh prelepiš s krep samolepilnim trakom. Ta tvori osnovo za drugi barven nanos – saj bo površina, kjer je trak, ostala čista in ostrih, ravnih robov. Enako gre za krep-nalepke različnih oblik in dimenzij. Ko se prvi barvni nanos posuši, samolepilni trak odstraniš in z želenim odtenkom (lažje) prebarvaš definirano, neobarvano površino.

Pred barvanjem lahko na lonček tudi naneseš nekaj strukture. S strukturno pasto (na voljo v art & craft trgovinah) ali pa z gostim lepilom tipa Mekol. Nanašanje je nekoliko zahtevnejše (jaz sem poizkusila s preprostimi spiralami) in terja potrpljenje, ampak je izvedljivo. In šele ko se pasta oziroma lepilo posušita, naneseš barvo. Tako dosežeš barvno in reliefno preobleko.

Sama sem se lotila enobarvne podlage. Lončke sem prebarvala z živahno temno rdečo, »antično« umazano modro, zeleno (ki sem jo postarala z nekaj »potegi« bele barve po še vlažni površini) ter zlato rumeno. Ko se je akrilna barva (ki sem jo nanesla dvakrat) posušila (odvisno od letnega časa, navadno pa je dovolj nekaj minut) sem jo dodatno premazala s posebnim lakom za razpokanje in kasneje še s tekočino za razpokanje laka.

                                           flower_pot_detail.jpg

Slednja namreč doseže, da prvi nanos laka razpoka (pozor, med obema nanosoma morata običajno preteči 2 uri) in da lončkom nekoliko obrabljen, postaran videz. Razpokice so običajno vidne le pod določenim kotom, zato sem jih premazala še z barvno pasto (s svetlo pri temno obarvanih lončkih ter temno pri lončkih v svetlih barvah), ki razpoke poudari. In… ne, ni še povsem konec. Ko so bili lončki povsem suhi, sem jih znova polakirala s prozornim lakom.

Za lakiranje je primeren kakršenkoli lak. Ne zgolj dragi laki v spreju, na voljo v specializiranih trgovinah. Osebno prisegam na prozorni »Lak za čolne«. Je silno obstojen, se relativno hitro suši, je poceni in na voljo v katerikoli Mavrici, Astri ali kar je še teh prežitkov minulega časa. In sedaj? Ker se mi lončki še vedno zdijo nekoliko pusti in brezosebni… bodo dobili še steklene pikapolonice (ki sem jih našla ne-vem-že-kje) ter rožice iz »Das« mase. Slednje bom oblikovala z modeli za piškote (noro uporabno orodje), jih posušila na samih lončkih (da dobijo pravo »ukrivljenost« in se bodo prilegale krivini lončka), pobarvala z barvo kontrastno barvi lončka, jih »razpokala«, prelakirala ter prilepila na lončke. Uf. To bi bilo to.

                                                                flower_pot_detail3.jpg  

Priporočilo: Če ste picatzlasti se vsega opisanega lotite dovolj zgodaj. Recimo avgusta. Drugače boste novoletna obdarovanja zamudili.

 • Share/Bookmark

Komentarji4 komentarjev

 1. drmagnum, dne 13.08.2007 13:47
  drmagnum

  Zanimiv in koristen opis! Čestitke.

 2. NeMirna, dne 13.08.2007 13:53
  NeMirna

  Super!!!!

 3. bamboo, dne 13.08.2007 13:55
  bamboo

  zanimivo ;)

 4. mici, dne 28.08.2007 18:23
  mici

  Great!
  Se bom tega lotila kar takoj, ko zberem vse materiale.

  Kar še kakšen takle “rokodelski egotrip” nam posreduj ;-)

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !