Skoraj leto kasneje… se še vedno odvija moj doslej najzahtevnejši in najdolgoročnejši rokodelski projekt, z delovnim imenom “Lučka”. Projekt je trenutno v fazi:

Lotevam se ga kakor vem in znam – kot se za novopečeno mamico spodobi. “Kakor vem in znam” pravim zato, ker mi vse, kar sem se doslej naučila o rokodelstvu ne pomaga prav veliko. Sleherni dan je novo poglavje, za katerega veljajo nova pravila.

Pa vendarle sem v zadnjih, skoraj petih mesecih prišla do nekaterih spoznanj… ki bodo morda v drobno pomoč tistim, ki se na tovrstni projekt šele pripravljajo. Nekateri starši se boste z menoj brundajoč strinjali, drugi mogoče nejevoljno zamahnili z dlanjo…. iz česar bi lahko sledilo spoznanje številka 1.

Spoznanje številka 1: Otroci so si različni. Starši smo si različni. Ne verjemite prav vse kar slišite in navodil iz priročnikov (ali tega seznama) ne vzemite za sveta. Enako širokopotezno ne zavrzite vsega kar slišite. Otroci niso “štancani makaroni”…. pri tovrstnem rokodelskem podvigu predvsem prisluhnite sebi in svojemu otroku. Ker….

Spoznanje številka 2: …se bodo verjetno tudi najostreje začrtane poti pred začetkom projekta ukrivile in ubrale lastno smer. Vaš dojenček ne bo nujno pristal na spanje v lastni posteljici in ne bo nujno jedel na dve do tri ure. Ne bo nujno prespal noč pri napolnjenih treh mesecih in verjetno ne bo pristal na urnik, ki bi vam najbolj ustrezal. In ko boste otroka sredi noči že šestič selili k sebi, v “tavelko postlo”, ker je to edini način da ujamete vsaj uro ali dve spanja… se zaradi tega ne počutite slabo. Namreč, kot bi rekel moj najljubši T.: tudi najboljše taktike se sesujejo v prah, ko poči prva puška.

Spoznanje številka 3: Ne načrtujte. Ničesar. Tudi tega, kdaj boste skočili pod tuš, ne.

Spoznanje številka 4: Obroke boste v glavnem pojedli hladne in v naglici. Prve jutranje kave še dolgo ne boste spili v miru. Obiskov ne boste vedno pričakali naspani in redko bo vse pospravljeno. Najbolje je, da si slednjega ne jemljete preveč k srcu. Tisti, ki so starši – bodo razumeli. Ko so vam rekli, da je “starševstvo najzahtevnejši poklic na svetu”, so mislili smrtno resno.

Spoznanje številka 5.: Krči (kolike) so huda reč. Tako huda, da se ti ob pogledu na trpeče malo bitje para srce po dolgem in počez. V glavnem ne pomaga nič – tudi “kapljice iz Avstrije” ne. Vendar zvok sesalca (ventilatorja, fena, ipd.) in telovadna žoga, na kateri boste sede pozibavali svojega novorojenčka medtem ko bosta skupaj poslušala “uuuuuuu” simfonijo sesalnega orkestra… delata majhne čudeže. Hkrati pa je dobro imeti v mislih, da to poglavje mine. Res. In sledi mu novo…

Spoznanje številka 6: Kljub vsem “starševskim pripomočkom”, ki ste jih dobronamerno kupili, si boste kdaj zaželeli, da bi svojega dojenčka zamenjali za “model, ki deluje v redu”. Kdaj pa kdaj vas bo prijelo, da bi “projekt v nastajanju” vrnili tja, od koder je prišel. Stisnili “control+alt+delete” in svoje vsakdan povrnili v predhodnje stanje. S tem ni nič narobe. In ne imejte slabe vesti zaradi tega. Mislim da se s tesnobnim občutkom “tega preprosto ne zmorem” prej ali slej srečamo vsi starši. Tudi to poglavje mine…

Spoznanje številka 7: …ker se boste z otrokovim presenečenim, a dobrovoljnim jutranjim izrazom obraza ponovno srečali z občutkom “kar ne morem verjeti, da sem spet na svetu”. Znova boste lahko prebrali vse “ta dobre pravljice” in brez slabega občutka s svojim otrokom plezali po drevesih. Preprosto morali boste spet začeti verjeti v Dedka Mraza in Miklavža ter prazniki bodo spet prazniki. Na drugi strani mavrice bodo ponovno zakopani najboljši zakladi in… nenadoma se bodo v krošnje mladih dreves nazaj naselile sanje. Za vse male in velike, ki spet verjamemo vanje.

 • Share/Bookmark

Komentarji4 komentarjev

 1. Pika, dne 9.01.2009 14:48

  ČUDOVIT zapis…. in popolnoma resničen! Lučka, imaš res fejst mamico!

 2. mici, dne 9.01.2009 19:43
  mici

  Se popolnoma strinjam! In vse je tudi res.
  Tale vaša Lučka je verjetno res prava lučka I(izgleda že tako). ;) :D

 3. kolibri, dne 9.08.2009 20:21

  jst pa zelo upam, da boš kmalu spet kaj napisala… in da je Lučka priden otroček.

 4. Darnell Malik, dne 3.01.2012 21:38

  kašen evil mali

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !